IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета при акне – какво да ядете за по-чиста кожа?

21 март 2022 08 30

Ето седем вида, които да изпробвате

IStockphoto

IStockphoto

Всяко акне е особено състояние на кожата, което не може да се овладее само с козметика. Трябва специална диета, защото изборът на храна е от решаващо значение за контрола на пъпките, омазняването и неприятните подутини по лицето и други части от тялото.

Диета при акне не означава само здравословно хранене. Всеки трябва да определи сам за себе си кое в менюто му води до възпаление и пробиви, след което да си изготви режим. Воденето на записки всеки ден – кое причинява пъпки и кое не, е стъпка напред в правилната посока.

Какво причинява акне?

Не само неправилната грижа за кожата води до образуването на акне. Хормоните в тялото са основните виновници за него. Те могат да се разбъркат така, че да причинят свръхпроизводство на мазнини. И при натрупването им, заедно с повече мъртви клетки, порите се запушват.

При много хора едно акне може да намалява с възрастта, но при други да се усложнява. Това зависи от функцията на имунната система и някои генетични фактори.

Диета при акне – защо е толкова важна?

Изследванията не отричат връзката между акнето и начина, по който се храним. Много често това, което консумираме, се вижда по лицето. Ако прекаляваме с преработените храни и мазнините в менюто, то е лъскаво и с неприятни пъпки.

За щастие, има не една диета при акне, с която може да контролираме някои промени в кожата. Разбира се, хубаво е човек да се консултира с дерматолог, който да му даде най-добрите съвети, които да следва. Но всички са на мнение, че преди скъпата и специализирана козметика, изключването на определени храни е за предпочитане.

акне по

IStock

Диета при акне – ето 7 вида, които да изпробвате:

1. Диета с нисък гликемичен индекс

Много проучвания установяват ефективността на диетата с нисък гликемичен индекс. Въпросната мярка е един вид класифициране на храните по ефекта им върху нивата на кръвната захар. Тоест, тези, които не водят до покачване, са с нисък.

Диета с нисък гликемичен индекс е подходяща при акне, защото намалява индекса на свободния андроген (контролира освобождаването на хормон, наречен андроген, който е една от основните причини за акне), като по този начин намалява тежестта на проблема. Това показва проучване, данните от което са публикувани в Acne Resource Center for patients.

Ако искате да пробвате тази диета при акне, е добре да наблегнете на храни като овесени ядки и трици; пълнозърнест хляб; кафяв ориз; сладки картофи; ядки; леща (червена и зелена); моркови; патладжан, броколи, гъби, домати... Всички те са с нисък гликемичен индекс и след приема им не повишават кръвната захар.

витамин D,

IStock

2. Диета с омега-3 мастни киселини

Друга полезна диета при акне, е тази, богата на въпросните антиоксиданти. Според изследване, публикувано в Lipids in Health and Disease, може да ядете храни, богати на протеини, за да получавате повече омега-3 мастни киселини. Те действат противовъзпалително и намаляват пробивите по кожата.

Риба като скумрия, херинга, сьомга; масло от черен дроб на риба треска; хайвер; ленено семе, орехи; чиа; соя; млечни продукти и зеленолистни зеленчуци. Това са храните, на които да наблегнете, за да се справите с акнето.

3. Диета с храни, съдържащи витамини A, D и E

Изследванията показват, че ретинолът (витамин А), помага при акне, ако се прилага локално. Според данните, цитирани от Stylecraze, той е изключително ефективен при пъпки – както при жени, така и при мъже.

Проучване от 2014 г., публикувано в Dermato Endocrinology, установява, че хората, които страдат от акне, имат ниски нива на витамин D. Когато започнали да увеличават приема му, се наблюдава подобрение. Тук обаче трябва да уточним, че мастноразтворимият витамин не действа еднакво добре при всички.

Витамин Е, заедно с витамин С, предотвратяват образуването на комедони и растежа на бактерии, причиняващи акне, пише Ncbi.

Сладък картоф; моркови, жълтъци; риба тон; сьомга; хайвер; гъби; спанак; авокадо; зехтин и домати. Това са храните, които да консумирате, за да си набавите витамини A, D и E и да се справите с акнето.

витамин A,

IStock

4. Диета, богата на антиоксиданти

Оксидативният стрес е една от основните причини за акне. Ниските нива на антиоксиданти в клетките са основната причина за образуването на пъпки. Въпреки това, ако дори след повишаването им те не изчезват, се консултирайте с дерматолог, защото може да има и по-тежки генетични фактори.

Червена боровинка, черница, годжи бери, къпина и боровинки; ядки пекан; кориандър; артишок; зелен чай, броколи... Това са малка част от храните, богати на антиоксиданти, на които може да разчитате.

5. Диета, богата на цинк

Диета при акне, богата на цинк, помага и за имунната функция по време на пандемия. Въпросният микроелемент има важна роля за състоянието на кожата.

Цинкът е особено ефективен срещу бактериите, причиняващи акне. Според няколко проучвания, цитирани от Pubmed, ниските нива на цинк при мъже и жени, са рисков фактор за кожни проблеми. Когато те се повишат, то възпалението намалява.

Спанак; пиле; гъби; агнешко месо; кисело мляко и кефир; кашу, нахут; какао; сусам; тиквени семки. Наблегнете на тях, за да видите ще има ли подобрение при вашето акне.

6. Диета при акне – без млечни продукти или ограничаване на приема им

Всеки от нас знае, че млечните продукти са полезни, но в тях има мазнини, които причиняват неприятното акне. И дори могат да влошат състоянието на кожата.

кисело мляко

IStock

По данни на Stylecraze, някои видове мляко и млечни продукти причиняват хормонален дисбаланс в тялото, което е основна предпоставка за пъпки и трябва да се помисли за адекватна диета при акне.

Ако имате акне, се опитайте да намалите количеството мляко и производни на него, които консумирате. И вижте ще има ли промяна с кожата. Ако пъпките не се изчистват, то спрете изцяло всички тях за поне седмица до две, за да има някакъв ефект.

Има много алтернативи на млякото като оризово, соево, бадемово и други, които да пиете по време на вашата диета. Кокосовото също е много подходящо и полезно за по-свежа кожа.

7. Диета без шоколад – една от основните при акне

След млечните продукти, похапването на шоколад също води до акне. Дори може да го задълбочи.

Изследване, проведено през 2014 г., цитирано от Pubmed, предполага, че консумацията на какао може да увеличи симптомите на акне. Въпреки това, доказателствата, доказващи участието на шоколада във влошаването на симптомите, са оскъдни.

Според учени, най-вече захарта и някои други вредни съставки в повечето шоколади, които някои похапват всеки ден, причиняват възпаление. И оттам – ужасното за мнозина акне. Ето защо, преди консумация или купуване на шоколад, е добре да прочетете внимателно етикета. Ако изберете черен шоколад или заложите на доверени марки, ще има вероятност да намалите пробивите.

Шоколад

IStock

Все пак, дерматолозите са на мнение, че може да спрете шоколада поне за седмица и да видите има ли промяна. Ако акнето започне да намалява, то е добре да внимавате с консумацията на шоколад.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари