Екземата при бебетата представлява увреждане на кожата. Засегнатият участък е червен, твърд, с люспи и мехурчета. Бебешката екзема най-често се появява през първите месеци след раждането.


Екземата при бебетата не е често срещана, подава се бързо на лечение и при  повечето деца се израства.
 

 

Как изглежда екземата при кърмачетата?
Екземата в кърмаческа възраст или атопичният дерматит се среща при 10-15 % от децата. Участъците от засегната кожа са зачервени, кожата на повърхността изглежда като напукана, на люспи, образуват се мехурчета. Кожата е суха, груба, сърби и създава болезнени усещания.


Екземата може да се появи на всяка част на тялото и лицето на малкото дете, но най-често засяга кожата на бузите, ръцете и краката.


Понякога се случва бебешката екзема да се вземе за крусти (бебешка кал). Крустите представляват отделена на люспи кожа. Появяват се освен на скалпа, от двете страни на носа, веждите, по миглите и зад ушите. Понякога участъците с натрупаната кожа са зачервени, но те не са болезнени. Крустите изчезват до 8-ия месец.
 


 

Защо се появява екземата при бебетата?
Причините за появата на екземата все още не са известни. Смята се, че е един вид алергична реакция на имунната система срещу използвани козметични средства, сапун, кремове, детергенти.  Вероятно състоянието на непоносимост се влошава от стрес, топлина и изпотяване.


Фактор за изява на екземата е наследствеността, когато един от родителите е страдал от екзема в кърмаческа възраст. В случай, че и двамата родители са имали екзема, то вероятността да се предаде състоянието на наследника им е 50 %. 
 


Възможно ли е екземата да мине от само себе си?
Повечето деца израстват екземата преди 5-годишна възраст. В много редки случаи състоянието се проявява и при възрастния. В тези случаи екземата може да не се появи с години, а при изявата й само да се получи силно изсъхване на кожата.
 


Какво отключва екземата при децата?
Най-честата причина за отключване на екземата е изсушаването на кожата, особено през зимните месеци, когато домът се отоплява и въздухът в помещенията е сух. Сухата кожа е причината и за сърбежа при екзема.


Допирът с дразнещи вещества и тъкани като сапун, включително течен, бебешки, парфюми и аромати (избягвайте омекотителите и ароматизираните прахове за пране), вълнени дрехи могат да предизвикат „пламване“ на определени участъци на бебешката кожа.


Топлината и изпотяването са фактори, които водят до поява на екзема и влошаване на състоянието й.


Дали не е въпрос на алергия? Все още се дискутира дали проявата на екзема е обвързана с хранителна алергия при детето. Някои експерти предполагат, че кравето мляко, фъстъците, яйцата и цитрусовите плодове могат да са причина за екземата и изключването им от менюто на бебето според тях ще помогне на контрола на състоянието.



Бебетата изпитват силен дискомфорт при атопичен дерматит. За родителите понякога е почти невъзможно да се погрижат за хигиената на бебето, което задълбочава състоянието на екземата – кожата става суха, белеща се и силно увредена. Въпреки съпротивата на бебето е необходимо да се положат адекватни грижи, за да се предотврати влошаването на екземата.
 


В продължението: Терапия и грижи при бебешка екзема