Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2007 22:12 - Хлоазма
Автор: charli Категория: Технологии   
Прочетен: 4877 Коментари: 0 Гласове:
0



Хлоазма /мелазма/.  Представлява пигментни петна при жени над 35 години, които се срещат рядко при млади момичета и мъже. Имат разнообразна форма и големина, гладка повърхност и резки очертания. Цветът им е светложълт, сиво-кафяв или тъмно кафяв. Разполагат се обикновено симетрично по бузите, слепоочието, над горната устна, носа, по-рядко по брадата, а при по-възрастни – близо до ушите и по страничната маст на шията.
Причините за появата на пигментните петна са най-разнообразни: бременност, прием на контрацептиви, някои козметични продукти /сапуни, кремове, бергамотово масло/, прием на лекарства /дифенилхидантоин, антималарийни препарати, тетрациклин/, анемия, кахексия, заболявания, свързани с повишаване нивото на естрогени /чернодробни, заболявания на яйчниците/, Ув- лъчи.

При поява на хлоазма е необходимо да се потърси   помощ  от лекар интернист, ендокринолог и гинеколог с оглед  лечение на основното заболяване.
При петна на бременността се назначават витамини  В – комплекс  и витамин С. Лечението на хлоазмата в тези случаи е целесъобразно да се проведе след  завършване на бременността .

След преценка на дерматолог при хлоазма  могат да се приложат избелващи кремове, маски, разтвори /разтвор на  Kligman/, меки ексфолианти. С добър ефект се прилага йонофореза с витамин С. За избягване въздействието на Ув – лъчите се препоръчват светлозащитни пудри и кремове с Ув-филтър.

Хиперпигментации при системни заболявания.
Среща се при Адисонова  болест /поради хиперпродукция на мелоноцитостимулиращ хормон/, хемомроматоза /“бронзов диабет”/, следвъзпалителни хиперпигментациии на кожата, които се наблюдават при болни с псориазис вулгарис, екзема, невродермит, лихен рубер планус и  пелагра .


Хипопигментации и ахромии.

Дифузна ахромия на кожата се среща при албинизма /вродена липса на кожен пигмент/,  а също при някои кожни заболявания /питириазис розеа, питириазис везиколор/.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charli
Категория: Технологии
Прочетен: 106903
Постинги: 29
Коментари: 5
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930