Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2007 19:41 - Мазна Себорея
Автор: charli Категория: Технологии   
Прочетен: 6174 Коментари: 0 Гласове:
0



Мазна Себорея.  Дължи се на повишена продукция на мастен секрет, която  често е израз на хормонален дисбаланс  и тъканна хиперандрогенемия. Мастният секрет  освен, че се образува в по- голямо количество е и с променен химичен състав и в него преобладава олеиновата мастна киселина.  Кожата на лицето се  омазнява и покрива с мазен слой, който е най- силно изразен в областта на носа ,челото и брадичката. Порите на лицето в тези области обикновено са разширени. Себорейните области по тялото, както и кожата на главата се покриват с мазни люспи с жълтеникавосивкав цвят, не предизвикват субективни усещания  и при отпадането им подлежащата кожа е с изтънен епидермис и розов цвят. Себореята съпровожда  клиничната картина на  себорейният дерматит, акнето  и  розацеята. Често мазната себорея се съпровожда и с увеличена потна секреция  по дланите, ходилата и аксилите.  Себорейната  кожа  е терен за развитие на бактерии и гъбички.

Препоръки и лечение:
Необходимо е спазване на диета  с ограничение на тлъсти храни и  въглехидрати, набляга се на растителни мазнини. Изключва се консумацията на пикантни храни  и  алкохол. Съобразно преценката на дерматолог се назначеват антисеборейни  препарати. Трябва да се има впредвид, че силното обезмазняване на кожата може да провокира още по- обилно отделяне на мастна секреция. За това  самопроизволното прилагане на кератолитични и антисеборейни препарати е нецелесъобразно .
  1. При  мазна себорея на косата /на кожата на главата/ се прилагат антисеборейни,  меки кератолитични и дезинфектиращи шампоани, които съдържат обикновено катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол. Прилагат се също антисеборейни лосиони за коса, а при данни за възпалителни промени се използват антифунгални и кортизонови кремове.
  2. При мазна себорея на  лицето  грижите за кожата са ежедневни и се състоят в  измиване на  лицето 1-2 пъти на ден със антибактериален сапун и по преценка на дерматолог при силно омазняване се използват 3-4 пъти седмично серни или борнотимолови сапуни. Трябва да се внимава, тъй като целта е да се намали мастната секреция, а не да се дехидратира  кожата. При показания се използват антисеборейни препарати – 1-2% салицилов спирт  и готови лосиони съдържащи гликолови  и ? – хидрокси киселини. Използват се меки кератолитични средства /цинков сулфат/  и течни охлаждащи пудри. При данни за инфекция и оформяне на Акне лечението се провежда от дерматолог и съвпада с лечението на Акне.


Тагове:   мазна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: charli
Категория: Технологии
Прочетен: 106757
Постинги: 29
Коментари: 5
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031