в-к Лечител
в-к Лечител
 

Натурални средства против акне

Брой: 50, 11 декември 2008 - ПСИХОАНАЛИЗАТА: Мода или необходимост?

     След като беше установена връзката между "плаващите" нива на хормоните и акнето и бяха открити генетични причини едни хора да страдат повече от това неприятно състояние в сравнение с други, лекарите решиха, че предпазването от "младежките пъпки" е практически невъзможно. Така техните усилия бяха насочени главно към поставяне на заболяването под контрол - често с помощна на мощни антибиотици, стероидни лекарства и други противовъзпалителни медикаменти. 
     Въпреки агресивното рекламиране обаче тези препарати не могат да предложат трайно облекчение на страдащите от акне. Остава да се обърне внимание на някои алтернативи, предлагани от природната медицина.
• Балансиране на кръвната захар. Хората, страдащи от хронично акне, обикновено проявяват известна непоносимост към глюкозата. Богата на мазнини и въглехидрати храна влошава състоянието им. При научни изследвания беше доказано, че при такива случаи протеините в храната трябва да съставляват около 44 на сто, въглехидратите - не повече от 35%, а мазнините - само 21 на сто. Приемането на хром под формата на хранителни добавки (по 200 мкг три пъти дневно) подобрява поносимостта на организма спрямо глюкозата. (Бел. ред. Хром може да си набавите чрез хранителната добавка Кромисан.)
• Избягвайте богати на йод храни и хранителни добавки. Морски деликатеси, бирена мая, чесън, лук и йодирана сол са все храни, които могат да предизвикат хормонален дисбаланс и последващ пристъп на акне.
• Използвайте лосион от чаено дърво. Лосион, съдържащ 5-процентов разтвор на есенциално масло от чаено дърво, е показал добро (макар и по-бавно от синтетичните препарати) благотворно действие върху кожата на лицето, засегната от акнето.
• Ниска киселинност на стомаха. Това състояние може да влоши вече появилото се акне. Солната киселина и витамин В-комплекс, приемани под формата на хранителни добавки, помагат за овладяване на розацеята. Учените са установили, че страдащите от акне също могат да изпитват недостиг на тези субстанции, както и на храносмилателни ензими (особено на разграждащите мазнините липази), добавянето на които води до облекчаване на състоянието. (Бел. ред. Най-добре е в тези случаи да приемат натурален В-комплекс, какъвто е Бекавит В.)
• Акупунктурата не е за пренебрегване. Учените съобщават, че между 8 и 15 сеанса на традиционна китайска акупунктура обикновено подобряват състоянието на до 80 на сто от страдащите от акне.
• Билки, които помагат. За акне, което се появява преди месечното кръвотечение на жените, е полезна пречистващата билка репей, използвана индивидуално или в комбинация с други билки като червена детелина и трицветна теменуга. (Бел. ред. Именно комбинацията от репей и трицветна теменуга е в основата на новия френски Комплекс Здрава кожа. А червената детелина се съдържа в специалния продукт за жени - Фемиуел.)
• Яжте пресни храни. Учените стигнаха до заключението, че храни като шоколада, мазнините и други подобни не причиняват акне, но могат да предизвикат алергична реакция, която да утежни състоянието на болния. Пресните храни, както и месните и млечни продукти от екологично чисти райони, са за предпочитане, защото не са наситени с хормони като обикновените.
• Пантотенова киселина (витамин В5). Тази хранителна съставка е жизненоважна за нормалното разграждане на мазнините, попаднали с храната в организма. Този витамин участва и в образуването на половите хормони и неговият недостиг би могъл да доведе до поява на акне. Приемането на високи дози през устата (от 2000 до 10 000 мг дневно) или полагането му под формата на крем върху кожата облекчава страданието, сочат изследванията.
• Справете се със стреса! Макар че засега не е доказана по научен път връзката между състоянието на стрес и появата на акне, се смята, че кортизолът - основният стресов хормон в организма - има различни странични ефекти като повишаване производството на кръвна захар, потискане на имунната система и увреждане на нервните клетки. Изследванията показват, че прекомерно високи количества кортизол в организма могат да доведат до акне при жени в зряла възраст.
• Козметиката. Различни козметични средства като оцветители за коса, изкуствен тен и др. могат да влошат състоянието на страдащия от акне. Трябва да се избягват всякакви козметични средства, които съдържат синтетични ланолини, минерални масла, изпропил миристат, бутил стеарат, капрични триглицериди и октилов палмитат и стеарат. Някои видове изкуствени червени пигменти (като тези в сенките например) също запушват порите и създават условия за поява на акне. 

Бел. ред.: Много добър ефект за изчистване на кожата има и финландският натурален продукт Бактосан.



Брой: 50, 11 декември 2008
 
 
Продукти
 
Бодифлекс Комби
 
КАНДИМИН® (CANDIMIN)
 
Колоник плюс® перила
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД