Розацеята се активира през лятото

 

 

Розацеята се засилва през лятотоРозацеята е кожно заболяване, което засява и двата пола, но все пак много по-често жените, предимно по време на климакса и значително по-рядко във възрастта от 35 до 40 г. Точната причина за възникването на болестта не е известна и досега, но се счита, че значение имат голям брой фактори: 

• смущения във функциите на стомашно-чревния тракт 
• заболявания на жлъчния мехур, които водят до повишена или намалена секреция на жлъчка 
• смутена функция на жлезите с вътрешна секреция и най-често на щитовидната жлеза 
• специално при жените се изтъква и ролята на яйчниците, особено нарушенията в тяхната дейност 
• наличие на т.нар. гнойно огнище (хроничен синузит, хронично възпаление на сливиците, яйчниците, апендикса; гранулом на зъб и т.н.) 
• повишена емоционалност, често свързана с понижена устойчивост 
предимно на вегетативната нервна система 

Върху розацеята влияят отрицателно и редица професионално-битови фактори като неблагоприятните условия на труд и злоупотребата с пикантни храни. 

Въпреки че при розацеята обикновено няма съществени оплаквания, страданието се понася много тежко от болните, тъй като 

представлява изключително неприятен козметичен дефект 
Терапията изисква продължително време и голяма настойчивост както от страна на лекаря, така и на боледуващия. 

Вътрешното лечение се осъществява предимно с антибиотици от групата на тетрациклините и с препарати от метронидазоловия ред (трихо-монацид и др.). Удачно е и използването на различни медикаменти, регулиращи стомашно-чревната функция, жлъчната секреция, дейността на яйчниците и т,н. За продължително време се назначават и витамини. 

Локалното лечение започва със слабо активни и нежни средства. Когато кожата се успокои, много внимателно могат да се прилагат и излющващи антисеборейни препарати, с постепенно повишаване на концентрацията на активните съставки. Понастоящем се счита, че при прибавена инфекция най-добри резултати се постигат с компреси с ефлоран и разтвори, съдържащи еритромицин или други антибиотици. 

При розацеята се забраняват всякакви горещи процедури - парафинови маски, парна баня, масаж на лицето, миене с гореща и студена вода и т.н. Необходимо е да се спре консумацията на горещи (чай, кафе, супа) и пикантни (черен пипер, горчица, хрян, чесън, оцет) храни, включително алкохол. Трябва да се избягват и всички вредни външни влияния, особено прякото слънчево облъчване. Слънцезащитата при розацея е задължителна, а фотопротекторите трябва да притежават висок защитен фактор. 

Източник: www.lekar.bg 





{START_COUNTER}