Кое влошава симптомите на себореята? Препоръчителни медикаменти

 

От какве се влошават симптомите на себорея? 

1. Промяната в използваните средства против изпотяване. Почти всичко може да влоши състоянието на подмишниците, когато те са възпалени в следствие на себорея. Средствата против изпотяване не предизвикват, а само задълбочават симптомите на себореята. Почти всички антиреспиранти на пазара съдържат алуминиев хлорхидрат или негови производни.


2. Честата промяна на типа използван шампоан. Трябва да се знае, че по принцип шампоаните не причинява пърхот. Дори определен вид шампоани могат да помогнат за облекчаване на състоянието.


3. Овлажняването. Употребата на овлажняващи лосиони не води до нищо повече от временно заглаждане на люспиците и допълнително зачервяване на петънцата по скалпа.


4. Промяната в хигиенните навици по отношение на косата. Не съществува такова нещо като “подходящ” шампоан или балсам за коса. Дори няма конкретен “полезен” брой  измивания на косата със шампоан през седмицата. Всичко зависи от това на колко години сте и къде живеете. Освен това, боядисването на косата нито причинява, нито влошава себореята.

 

 

Кои средства облекчават симптомите на себореята?

I. Кремове. 

В борбата със себореята могат да бъдат използвани и две допълнителни лекарствени средства – кремове със съдържание на кортизон и противогъбични кремове.


1. Кремовете със съдържание на кортизон намаляват възпалението. Бихте могли да закупите подобен продукт дори без рецепта. Търсете крем с концентрация на кортизон 0.5% или 1%. Този тип лекарствени средства са безопасни за употреба върху лицето и често облекчават симптомите в рамките на само няколко дни при нанасяне два пъти дневно, всеки ден. Съществуват под формата на лосион за скалпа, който се нанася веднъж дневно, за предпочитане върху влажна коса, след измиване с шампоан. Едновременно с крема със съдържание на кортизон можете да третирате скалпа и с медицински шампоан.


2. Противогъбичните кремове се приемат за ефективно лекарствено средство, независимо от това, дали гъбичните микроорганизми, които често се срещат по кожата  на пациентите, страдащи от себорея, са причинител на състоянието или напълно безобидни обитатели на скалпа и кожата. Противогъбичните кремове също се нанасят веднъж или два пъти дневно.


Също както шампоаните, и кремовете трябва да бъдат нанасяни до пълно стихване на симптомите на себореята. В случай на повторна поява на себореята (а рано или късно тя ще започне отново), кремовете могат да бъдат използвани отново без проблем.


II. Шампоани. 

Ето няколко съставки, които медицинския шампоан трябва да съдържа, за да бъде ефикасен при контрол над пърхота по скалпа. Всички те се продават без рецепта:


1. Салицилова киселина

2. Цинк

3. Селениев сулфид

4. Кетоконазол


Можете да използвате всяко от тези средства постоянно или веднъж или два пъти седмично, в зависимост от това колко тежки са симптомите на себореята при вас. В случай, че симптомите стихнат или изчезнат, спрете употребата на медицинския препарат и преминете към употребата на нормален шампоан. Ако избрания от вас медицински продукт загуби ефикасността си с течение на времето, преминете към употребата на друг от изброените по-горе.

За упоритите случаи на себорея можете да редувате употребата на два различни медицински продукта 

 





{START_COUNTER}