Как се проявява псориазисът?

 

Как се проявява псориазисът?
Заболяването се характеризира с поява на кожни промени, които най-често са локализирани в типичните за псориазиса места, известни като пределекционни места. Такива са лактите, коленете, кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа, окосмената кожа на главата, ушната мида. 


Заболяването е хронично и протича с периодични периоди на обостряния, следвани от ремисии, т.е. епизоди, в които заболяването не е в активна фаза. Много често при хората с псориазис се наблюдава сезонна зависимост на пристъпите, като обостряния се наблюдават по-често през есенните и зимните месеци на годината, а през летните месеци настъпва подобрение или пълна ремисия.


Характерна за псориазиса е т.нар псориатична плака. Такива плаки могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често са по пределекционните места. Плаката представлява зачервена и уплътнена кожа, с груб кожен релеф, покрита със сребристо-бели люспи. Най-често тези люспи са слабо скрепени с подлежащите зачервени петна и при опит за изстъргването им се разпадат на бял прах. Подлежащата кожа, обаче, е изключително деликатна и често прокървява при изтъргването на люспите. 


Характерно за псориазиса е изключителното разнообразие на клиничните форми в протичането му. Освен по описания класически начин, той може да се прояви с множество подобни на монета петна по цялото тяло и крайниците. Обривите могат да се разполагат само в сгъвните повърхности на тялото – под мишниците, в слабините, в пъпа, в седалищна гънка и под гърдите. В тези случаи обичайно липсват люспи.


Една от най-тежките форми на кожно засягане при псориазиса е т-нар еритродермия, при която се засягат межди 85% и 100% от кожната повърхност и в тези случаи заболяването протича с увреждане на общото състояние на човек, с повишаване на телесната температура.

 

При прориазиса могат да бъдат засегнати и ноктите. Те могат да са единственият засегнат орган, както и да се увредят в хода на общото кожно засягане. При пациенти с псориазис може да се развие възпаление и на ставите, което може да е както единствена проява на заболяването, така и да съпътства кожните промени. Най-често ранните прояви на ставно засягане са ставни болки, подуване на ставите и скованост на движенията. 

 





{START_COUNTER}