Себорея! Какво представлява себореята?


Себорея е кожна болест,

която се проявява с нарушено отделяне на мастна секреция на кожата. Причини за възникването на себореята са смущения във функцията на половите жлези, смутена дейност на нервната система, смущения на обмяната на веществата като подагра, затлъстяване, заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт. Себореята се изявява най-силно по лицето, носът, челото, бузите, брадата, окосмената част на главата, гърдите, под мишниците, под гърдите и в слабините. Обикновено започва в юношеска възраст и в пубертета. Състоянието може да се задържи продължително време, като протича с периоди на затишие и обостряне. Кожата на болните е добра почва за различни инфекции. Лесно се появяват комедони, милиуми, младежки пъпки - в пубертета. След пубертета - плешивост, пъпки, розацея. В старост - брадавици. Има два вида себорея - мазна и суха.

 

Мазна себорея

Най-често се появява по кожата на лицето, окосмената част на главата и гърдите. Характерното за нея е усиленото отделяне на кожна мазнина, която има течен вид поради голямото съдържание на олеинова киселина. Кожата на лицето е с тъмно-сивкав цвят и придобива вид на портокалова кора. При мазна себорея кожните люспици се слепват и здраво се задържат върху кожата. Мазният секрет не засъхва, така че кожата и космите са винаги лъскави, мазни; косите имат неспретен вид. От смесването на мазнината с прах и излющени рогови люспи се образува гъста мазна материя, която се среща по-често у мъжете. Тя пречи на кожното дишане и на храненето на космените корени; на половите органи у мъжете се набира около главичката на члена и може да предизвика възпаление. У жените лойта се набира по срамните устни и ако не се спазва хигиена, предизвиква възпаление на влагалището.

 

Суха себорея

Появяват се кръгли петна с розов цвят по кожата на лицето. Повърхността им е покрита с белезникави люспи,т.нар. лишеи. За сухата себорея е характерна сухата и чуплива коса. Мазния секрет засъхва по кожата и образува сиво белезникави люспи, които обилно се сипят при сресване на косата. Има и много пърхот. По-честа е при жените. Следствие на себореята може да се стигне до разреждане на косата и дори до оплешивяване.

Възможно е да се срещнат случаи на смесена себорея. В такива случаи мазната себорея се появява по кожата на носа, челото, брадичката, а по бузите и окосмената част на главата е налице сухата. Има вероятност от едната форма да премине в другата.

 

Симптоми

Засягат се тези области, където има повече мастни жлези: главата, лицето, особено челото, носът, брадата, гърбът. Себореята бива мазна, суха и смесена.



Причини

В основата на себореята е нарушаване на секреторната функция на мастните жлези, която се изразява с повишеното образуване на кожна мазнина. Себореята обаче е само външната изява на общите неразположения в организма. Първопричината може да се крие във физическата или нервната преумора, емоционалния стрес, заболяванията на нервната система или ендокринните жлези.

Отделянето на кожна мазнина може да се усили от употребата на храна, богата на въглехидрати, животински мазнини, готварска сол.


Лечение

Лечението е насочено към отстраняване първопричината за появяването на себореята. То е комплексно и включва очистване, балансирана диета, както и местно въздействие. 

 

Очистване

То предполага очистване на органите и системите по специални методики.


Диета

Трябва да се употребява вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи витамини А. Нужно е да се ограничи или, още по-добре да се изключи тлъстата, сладката, солената, пикантната и дразнеща храна. Забранява се употребата на рафинирана храна, алкохол и никотин.


Нужно е също така да се премахне физическата и нервната преумора, емоционалният стрес, заболяванията на нервната система. Това може да се стане с помоща на психотерапия.


Уринотерапия

Тя е мощно средство за борба със себореята, независимо от вида. След изплакване и подсушаване на косата, в нейните корени се втрива топла урина, след което на главата се слага найлонова шапка и така престоява 30 минути. След това косата се измива с топла вода без сапун. До месец себореята изчезва, косата става мека, блестяща и силна.


Най-голям ефект има, когато косата се маже със стара урина /с мирис на амоняк/. Амонякът разтваря порите на кожата и ефектът настъпва по-бързо. За целта се използва и преварена урина.


Нелекуването на себореята

води до себорейна екзема. Този вид екзема представлява раздразнено, възпалено състояние на кожата във връзка с усилената дейност на мастните жлези в нея. Симптоми. Засягат се окосмената част на главата, лицето особено от двете страни на носа и зад ушите, гърбът, големите кожни гънки. Образуват се зачервени, плътни подутини, покрити със сухи дребни или по-дебели мастни люспи. 

 





{START_COUNTER}