Генитални брадавици - Какво представляват?

 

Гениталните брадавици (наричани още полови брадавици или островърхи кондиломи) обичайно са множествени, малки по размер образувания с цвета на околната кожа. Повърхността им най-често е зърниста и наподобява тази на карфиола. Разполагат се по външните гениталии и около ануса при мъжа и жената и във влагалището на жената. Рядко появата им предизвиква някакви оплаквания, макар че е възможно да бъдат съпроводени с лек сърбеж.

 

Гениталните брадавици се предизвикват от човешки папиломен вирус (ЧПВ). Известни са различни типове ЧПВ, като някои от тях предизвикват оплаквания при човека. Някои типове ЧПВ причиняват поява на брадавици по ръцете, ходилата и други зони на човешкото тяло. По полов път могат да се предадат около 30 различни типа ЧПВ, които предизвикват поява на полови брадавици. Някои типове на вируса са причина за рак на шийката на матката или на външните полови органи при мъжа и жената.

 

Полово-предаваните кондиломи могат да бъдат предадени на сексуалните партньори при вагинален, анален и орален сексуален контакт.

 

В случай, че брадавиците не се отстранят е възможно да нараснат значително. Появилите се брадавици могат да бъдат разрушени чрез прилагане на различни химически и физически агенти, както и да бъдат отстранени по оперативен път. Премахването им намалява възможността за предаване инфекцията на партньора. Навременното им отстраняване и изследване за предракови промени са важни профилактични мерки за предпазване от развитие на злокачествени заболявания, най-вече рак на шийката на матката при млади жени. 

 





{START_COUNTER}