Целувките са приятел на херпеса

 

Херпесният вирус попада в организма още в ранно детство. Обривите на устните възникват от вируса на т.нар. прост херпес, който се намира в организма на 95 на сто от хората. Вирусът попада в организма още докато детето е на 3-4 годинки, когато го целуват носители на инфекцията - родители, братя, сестри и други роднини. 

 

Инфекцията се настанява върху лигавицата и достига до нервните окончания. По лимфен път се придвижва до черепа, скрива се в троичния ганглий и “спи” там до момента на повторна активация. Реактивацията му е възможна в момент, когато сме с отслабнал имунитет: 

 

при простуда; 

грип; 

менструация; 

емоционални разстройства и стрес; 

силно ултравиолетово облъчване; 

прекаляване с алкохола; 

разстройства на стомахаи умора. 

 

След като се пробуди, вирусът поема към кожата, използвайки нервите като превозно средство. Обривите най-често са върху устните, но може да се появят и по носа, бузите, в областта на ушите, по челото, венците. 

 

РАЗВИТИЕТО НА БОЛЕСТТА МИНАВА ПРЕЗ НЯКОЛКО ЕТАПА 

Преди да “цъфнат” обривите, в ъгълчетата на устата се появява сърбеж. На местата, където ще се появи “треската”, се усещат предвестниците на болестта: болка, пощипване, боцкане, почервеняване на кожата. 

 

Ако сърбежът е много силен, можете да вземете таблетка аспирин или парацетамол. Не след дълго върху устната се появява малко болезнено мехурче. Когато то се разкъса, от него изтича безцветна течност, пълна с милиарди вирусни частици, а на мястото му се образува язвичка. 

 

В този период болният не само отблъсква хората с подутите си устни, но отделя и огромно количество вирусни частици. 

 

КАК НАЙ-БЪРЗО И ЛЕСНО СЕ ЛЕКУВА ХЕРПЕСЪТ? 

Битката с херпеса е започнала преди четвърт век и войната се води на три фронта. Едни от специалистите приписват чудодейни свойства на ваксинацията, други държат на имунотерапията, а трети предпочитат да атакуват самия вирус. 

 

Ваксинацията може и да не доведе до очакваните резултати, както впрочем и ваксинациите срещу други вирусни заболявания. Остава третият начин - създаването на средство, което да спре вируса и да гарантира резултат от лечението. Усилията на фармацевтите дадоха резултат - беше създаден препаратът ацикловир, който може да се противопостави на херпеса. Впоследствие беше изобретен валацикловир - ацикловир от второ поколение. 

 

КАК ДЕЙСТВАТ ЛЕКАРСТВАТА? 

Ацикловирът действа гениално. Препаратът представлява “неправилен” елемент на ДНК на херпеса. Майчината клетка на вирруса използва ацикловира като строителен материал за дъщерна клетка. В резултат се получава “неправилна” нова клетка: тя е загубила способността си да се размножава. По този начин се спира развитието на херпес. Ацикловирът притежава още една особеност - той прониква само в увредените от херпесния вирус клетки, без да влияе на здравите. Затова ацикловирът влиза в състава на много съвременни препарати срещу херпеса. Най-известната форма на тези препарати е кремът срещу “простуда” на устните. Той лесно се усвоява и затова действието му е много бързо. Това е много важно свойство, защото при обостряне херпесът се развива мълниеносно и може да избие за няколко часа. По-добре е да го изпреварим. Още щом усетим, че участък от кожата започва да ни сърби, боцка и пощипва, трябва незабавно да започнем лечение. 

 

ПОЛЕЗНИТЕ СЪВЕТИ 

Херпесът се появява, когато имунната система отслабне и организмът не може да се справи с вируса. За да избегнете появата на сърбящото мехурче, трябва да укрепите имунната си система. 

 

Добър начин за защита от херпеса на устните е да хапвате повече цитрусови плодове. В тях има много витамин С, който ще ви помогне да се преборите с вируса.

 

А като допълнително средство си правете имунен коктейл: една чаена лъжичка сироп от шипка смесете с две лъжици сок от цвекло и кисело мляко, добавете сока на половин лимон. 

 

Чесънът е друг ценен помощник на вашия имунитет. Вярно, много хора се мръщят при споменаването на чесъна - специфичният мирис на този полезен зеленчук е способен да прогони не само херпеса, но и приятелите, близките и колегите, които са около вас през деня. Фармацевтите са измислили алтернатива - в аптеките се продават чеснови капсули. Витамините в тях са напълно запазени, а миризма липсва. 

 

Ако все пак предпочитате лечението “натюр”, след всеки сеанс на чеснова терапия изплакнете устата си обилно с вода, в която е добавен малко лимонов сок. 

 

Това ще ви помогне да сеотървете от нежелания аромат на устата. Билковите смеси също помагат за повишаване на имунитета. 

 

ПРИГОТВЕТЕ СИ СЛЕДНАТА ОТВАРА 

Две части овесени стъбла, по 1 част листа от мляна пиперница и бабина душица. Една супена лъжица от сместа запарете с чаша вряла вода и оставете 20 минути. 

 

Пийте по половин чашка 1-2 пъти на ден преди хранене. Въпреки взетите мерки за стабилизиране на имунитета, херпесът “цъфва” върху устните. Има много добри народни средства за справяне с тази инфекция. 

 

ОПИТАЙТЕ С ПРЕПАРАТА ЗА СЪДЕЧНИ БОЛЕСТИ ВАЛОКОРДИН 

 

Третирайте херпеса върху лигавицата няколко пъти дневно и той ще си тръгне. 

Клончетата на малината са известни с доброто си противохерпесно действие. Отрежете няколко клонки, измийте ги с вряла вода и ги нарежете на парченца с дължина 1-2 см. След това намачкайте клончетата на кашица и я намажете върху болното място. В малиновите стъбла има естествени вещества, които потискат развитието на вируса. 

Ето и още един начин за лечение на херпеса: разбъркайте половин чашка кисело мляко с чаена лъжичка нес кафе. Добавете 2 ситно нарязани скилидки чесън, по една лъжичка мед и царевично брашно. Разбъркайте добре и намажете херпеса. Когато сместа изсъхне и падне, повторете процедурата. 

 

КАКВО ДА НЕ ЗАБРАВЯТ БОЛНИТЕ 

Спазвайте строго правилата за лична хигиена. Херпесът е заразен. 

Винаги мийте ръцете си със сапун преди и след пипане на херпеса, както и след нанасянето на крема. 

Не пипайте херпеса, макар много да ви сърби и боли! 

Не се целувайте, особено с деца. 

Не използвайте чуждо червило и не давайте своето на друг. 

Не пушете от една цигара с някого. 

Не се опитвайте да отстраните насилствено коричките - има опасност да пренесете инфекцията върху други части от тялото. 

Откажете се от оралния секс. Херпесът върху устните може да премине върху гениталиите на партньора и да предизвика тежка херпесна инфекция. 

Ако имате херпес върху устните, използвайте индивидуални съдове и кърпи, не пийте от чужди чаши. 

Когато почувствате пощипване, действието на вируса вече е започнало и значи е време, без да отлагате, да започнете лечение с противовъзпалителния крем или с други противовирусни препарати. Лекарствата могат да спрат развитието на рецидив или да ускорят оздравяването.   

Източник: www.lekar.bg 





{START_COUNTER}