Проказа

 

 

Проказата е хронично инфекциозно заболяване, което уврежда кожатаПроказата е известна на човечеството от древни времена. За това заболяване говорят още китайските медицински трактати и египетските папируси, написани 4000-3500 години преди нашата ера. Ето какво се казва в третата книга на Мойсеевия„Левит". „Когато по кожата на някого се появи... тумор, или лишей, или петно, и на кожата на тялото сякаш има язва от проказа. И ако лишеите се разпространяват по кожата или туморът побелее, и ако косите се променят в бяло, и на тумора има живо месо, а на мястото на абсцеса се е появил бял тумор, или бяло или червеникаво петно..., то такъв човек се обявява за болен от проказа. На него му се разкъсват дрехите, и главата не трябва да бъде покрита, но устата му трябва да бъде покрита.... и докато той има язви, трябва да живее извън стените на жилището си". 

Това е хронично инфекциозно заболяване, увреждащо основно кожата и периферните нерви, а понякога и вътрешните органи. Първите признаци на болестта могат да се появят след 2, но и след 20 години от заразяването. В повечето случаи обаче първите симптоми се появяват от 3 до 10 години след заразяването. Въпреки средновековните представи проказата не се предава чрез докосване (разбира се, ако здравият човек не е с увредена кожа). Възбудителят на проказата (бацилът Ханзен) прониква в организма през увредената кожа и лигавицата на горните дихателни пътища. А съгласно изследвания, в заразяването по-голяма роля играе генетичната предразположеност - дефект в определен участък от ДНК. Така че може да не контактувате с болен от проказа, но поради генетична предразположеност и при пътуване в страна с горещ климат може да се заразите. Това е така, защото микобактерията е много устойчива във външна среда.

ПРОЧЕТИ И ЗАПОМНИ! 
Обаче вероятността от заразяване с проказа е много малка. Известни са случаи, когато лекари са се опитвали да се заразят нарочно, за да разберат развитието на болестта, но не са успявали. Към тази болест са възприемчиви само 30 на сто от хората и само при 2-3 на сто от тях възникват тежки форми на проказа. При повечето инфектирани хора възбудителят бързо умира или заболяването протича в много лека форма. И за сравнение: заразяването от туберкулоза е 10-пъти по-лесно, отколкото от проказа. 

Внимание!!! 

•Според Световната здравна организация болните в света от проказа са около 5 милиона души. Основно са регистрирани в Индия, Бразилия, Нигерия, Виетнам и Индонезия. В други части на света се срещат единични случаи.  

Източник: www.lekar.bg





{START_COUNTER}