Лечение на псориазис с хума


Псориазис

Често срещано кожно заболяване, истинската причина за което остава неясна. В появата му се наблюдава фамилност. Типичните кожни прояви представляват червени люспести плаки с размери от 0,2 до няколко см в диаметър. Обичайно място на възникване е скалпът. Ноктите могат да се деформират.

Заболяването протича на пристъпи, като понякога преминава в спонтанна ремисия (може за продължителни периоди), а в други случаи е особено упорито на лечение.


Общото състояние на болните обикновено е отлично, като заболяването не е свързано със засягане на вътрешните органи, макар че в някои случаи може да се развие артрит. Възможно е болестта да се провокира от инфекции или лекарства, но в повечето случаи липсва ясна причина.

Лечението се провежда чрез местно приложение на препарати, съдържащи катран или лекарството дитранол, но при особено тежките форми се налага и общо лечение Слънчевото и кварцовото облъчване могат да предизвикат значително подобрение Повечето форми на лечение действат, поне частично, чрез потискане на размножаването на кожата, която при псориазиса е значително усилена.

 

Псориазисът е неизлечимо заболяване, като всички форми на лечение предизвикват само известно облекчаване на проявите му.

За лечение на псориазис с хума е много важно болният да има нагласа за такава терапия.


За да успокоите нервната си система и да се очистите от отровите, натрупани в организма, добре е да започнете с хумена вода в зависимост от това каква е поносимостта към по-гъстата смес.


Пие се 3 пъти дневно (от 1 до З лъжички – за препоръчваме е да се започне с една лъжичка дневно, после две, като непрекъснато се увеличава гъстотата на разтвора). Още на втория ден урината и изпражненията ще променят цвета си. След седмица организмът ще бъде готов да приеме мехлема.


Прах от хума, добре стрита и напечена на слънцето, се разбърква с чиста свинска, мас по равни части. Мехлемът се приготвя в зависимост от количеството образували се плаки по тялото. Кожните плаки се измиват с хладка вода и оцет, след което се намазват с мехлема.


Покриват се с марля или найлон. Добре е болният да се е затоплил преди това и да запази тази своя телесна температура през времето, докато ползва мехлема. След около 2 часа мехлемът се измива с хладка вода (ако не пречи миризмата, във водата може да се слага и сок от една или две глави чесън. В никакъв случай да не се използва сапун.) Лющенето на плаките е бавен и тежък процес и затова лечението продължава 40 до 60 дни, след което се редува с 10-дневна почивка и вегетарианска храна без никакъв алкохол.

Добре е да се избягва силното потене или ако това е неизбежно, да се взема по-често душ.


Стресовете и нервното напрежение също не са препоръчителни.

Лечението продължава, докато не се получи желаният ефект.

Ако болестта не е много напреднала и плаките се образуват само по главата, лечението може да даде желания резултат още след първите 40 дни.

Абсолютно забранено е мехлемът или лапата да се поставят в тилната област високо над врата и зад ушите.


При по-тежките случаи процесът е дълъг и невинаги приключва с пълно излекуване. Не е вредно едновременно с хумата да ползвате и някои от по-силните препарати, мехлеми или хапчета, предписани от лекаря, като ги редувате през ден (става дума за мехлемите).


Добре е да се премине към вегетарианска храна и соколечение.

Хумените бани също дават отличен ефект при лечението на псориазис, розов лишей и псориатично-ставни увреждания, но това е доста трудно, скъпо и почти невъзможно лечение в домашна обстановка. Прилага се само при по-тежките случаи, когато е засегнато цялото тяло.


Във вана или корито се изсипват около 4-5 кг хума, предварително напечена и стрита на прах. Залива се с поносима за тялото топла вода (да не е вряла), докато се получи средно гъста кал. Тялото се намазва с кашата и престоява така, докато сместа изстине или стане непоносима за кожата, след което се измива с хладка вода. 

 

 





{START_COUNTER}